Online werken met RDS

Online werken met RDS, is dat nog wel nodig?

16 november 2022 - Kennisbank

Wij zien om ons heen dat veel bedrijven hun werknemers online werkplekken aanbieden via RDS (Remote Desktop Services) in de cloud. Die RDS-omgeving wordt dan vaak gehost door een IT-partner of een leverancier van bedrijfsapplicaties die werkplekken in de cloud aanbiedt. Maar wist je dat RDS best een prijzige optie is voor een oplossing die de meeste bedrijven niet (meer) nodig hebben? Als je overstapt naar Microsoft 365, heb je voor een fractie van het bedrag dezelfde of zelfs meer mogelijkheden en zeker meer flexibiliteit.

Twee nadelen van RDS

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk: alles bij elkaar in een eigen desktopomgeving. Toch zijn er zeker twee nadelen. Ten eerste is RDS een prijzige oplossing. Je betaalt je leverancier voor de server, voor stroom, voor support en voor de mailbox. Nog afgezien van de meerprijs voor elke dienst die je extra afneemt. Ten tweede is RDS niet flexibel; je bent afhankelijk van de partij waarbij je het afsluit. De oplossing die zij aanbieden, daar moet jij je dus maar aan aanpassen.

Werken in de cloud steeds populairder

Is een dergelijke oplossing nog wel van deze tijd? Bij sommige bedrijven is het antwoord ‘ja’. Zo is een veelgehoord argument bijvoorbeeld dat bedrijven werken met een on-premise ERP-systeem dat integreert met andere applicaties, die daarom allemaal moeten draaien in dezelfde gehoste omgeving. Vaker is het antwoord ‘nee’. Applicaties zoals bijvoorbeeld urenregistratiesystemen, ticketsystemen, financiële pakketten maar toch ook ERP-systemen worden steeds vaker webbased aangeboden en zijn dus te gebruiken via de webbrowser. Daarmee wordt het argument voor een RDS-omgeving dus steeds zwakker.

Online werkplek met Microsoft 365

Een kostenefficiënt en vaak volwaardig alternatief is Microsoft 365 Business: de cloudoplossing voor de moderne werkplek, waarmee je medewerkers op een veilige manier altijd en overal toegang hebben tot hun applicaties en bestanden. Dé cloudoplossing voor de moderne werkplek die productiviteit, beveiliging en beheer van apparaten combineert. Bovendien is een Microsoft-365-abonnement in de regel veel voordeliger dan het afnemen van een werkplek via RDS!

ERP als published applicatie

Is je on-premise ERP-software de enige reden dat je gebruik maakt van RDS? Dan is het ook mogelijk om de ERP-omgeving beschikbaar te stellen via een app, ook wel ‘published applicatie’ genoemd. Er komt dan een icoon op de desktop met een snelkoppeling naar het gehoste ERP-systeem. Je start dan niet de hele RDS-werkomgeving op, maar alleen die ene applicatie. Een eenvoudige oplossing die veel geld kan schelen.

Videovergaderen via Teams? Niet met RDS!

Via Microsoft 365 Business beschik je standaard over Microsoft Teams. Deze app wordt onder andere veel gebruikt voor online vergaderen. Let op: een RDS-omgeving is niet geschikt om te beeldbellen via Microsoft Teams! Het beeld en geluid wordt namelijk niet optimaal ondersteund in je terminal-omgeving. De andere functies van Teams kun je wel gebruiken binnen je RDS-omgeving, zoals afspraken plannen met je collega’s, klanten en leveranciers. Ook de chatfunctie en het delen van bestanden is beschikbaar binnen RDS.

Maak bewust jouw keuze

Terug naar RDS. Bij sommige bedrijven zal het nog prima passen. Toch zien wij steeds vaker bedrijven die RDS niet per se nodig hebben. Deze bedrijven kunnen mogelijk veel kosten besparen en zijn flexibeler in hun keuzes. Zo kan je zelf bepalen welke applicaties je waar afneemt. Wij kijken nuchter naar je situatie en adviseren wat het beste daarbij past. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven bewust een keuze kunnen maken. Staat je open voor de overstap naar een Microsoft-365-gebaseerde omgeving, dan kunnen wij je daarbij begeleiden.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd of de overstap naar een Microsoft-365-gebaseerde omgeving past bij jouw bedrijf? Daarover adviseren wij je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.

Microsoft 365 prijzen Tarieven voor inrichting