Online werken met RDS

Online werken met RDS, is dat nog wel nodig?

12 december 2018 - Kennisbank

Wij zien om ons heen dat veel bedrijven hun werknemers online werkplekken aanbieden via RDS (Remote Desktop Services) in de cloud. Die RDS-omgeving wordt dan vaak gehost door een IT-partner of een leverancier van bedrijfsapplicaties die werkplekken in de cloud aanbiedt. Maar wist u dat RDS best een prijzige optie is voor een oplossing die de meeste bedrijven niet (meer) nodig hebben? Als u overstapt naar Microsoft 365, heeft u voor een fractie van het bedrag dezelfde of zelfs meer mogelijkheden en zeker meer flexibiliteit.

Twee nadelen van RDS

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk: alles bij elkaar in een eigen desktopomgeving. Toch zijn er zeker twee nadelen. Ten eerste is RDS een prijzige oplossing; u betaalt uw leverancier voor de server, voor stroom, voor support en voor de mailbox en daarnaast betaalt u ook nog eens een meerprijs voor elke dienst die extra wordt afgenomen. Ten tweede is RDS geen flexibele oplossing; u bent afhankelijk van de partij waarbij u het afsluit. De oplossing die zij aanbieden, daar moet u zich maar aan aanpassen.

Werken in de cloud steeds populairder

Is een dergelijke oplossing nog wel van deze tijd? Bij sommige bedrijven is het antwoord ‘ja’. Zo is een veelgehoord argument bijvoorbeeld dat bedrijven werken met een on-premise ERP-systeem dat integreert met andere applicaties, die daarom allemaal moeten draaien in dezelfde gehoste omgeving. Vaker is het antwoord ‘nee’. Applicaties zoals bijvoorbeeld urenregistratiesystemen, ticketsystemen, financiële pakketten maar toch ook ERP-systemen worden steeds vaker webbased aangeboden en zijn dus te gebruiken via de webbrowser. Daarmee wordt het argument voor een RDS-omgeving dus steeds kleiner.

Online werkplek met Microsoft 365

Een kostenefficiënt en vaak volwaardig alternatief is Microsoft 365: een bundel van verschillende abonnementen, waaronder een Windows-licentie en Office 365. Het is dé cloudoplossing voor de moderne werkplek die productiviteit, beveiliging en beheer van apparaten combineert. Bovendien is een Microdoft-365-abonnement in de regel veel voordeliger dan het afnemen van een werkplek via RDS!

ERP als published applicatie

Is uw on-premise ERP-software de enige reden dat u gebruik maakt van RDS? Dan is het ook mogelijk om de ERP-omgeving beschikbaar te stellen via een app, ook wel ‘published applicatie’ genoemd. Er komt dan een icoon op de desktop met een snelkoppeling naar het gehoste ERP-systeem. U start dan niet de hele RDS-werkomgeving op, maar alleen die ene applicatie. Een eenvoudige oplossing die veel geld kan schelen.

Maak bewust uw keuze

Terug naar RDS. Bij sommige bedrijven zal het nog prima passen. Toch zien wij steeds vaker bedrijven die RDS niet per se nodig hebben. Deze bedrijven kunnen mogelijk veel kosten besparen en zijn flexibeler in hun keuzes. Zo kunt u zelf bepalen welke applicaties u waar afneemt. Wij kijken nuchter naar uw situatie en adviseren wat het beste daarbij past. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven bewust een keuze kunnen maken. Staat u open voor de overstap naar een Microsoft-365-gebaseerde omgeving, dan kunnen wij u daarbij begeleiden.

Nieuwsgierig?

Bent u benieuwd of de overstap naar een Microsoft-365-gebaseerde omgeving bij uw bedrijf past? Daarover adviseren wij u graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.

Adresgegevens
Social Media