Wat is security awareness?

Security awareness: Wat is het belang voor jouw MKB-bedrijf?

5 oktober 2023 - Kennisbank

Als je een MKB-bedrijf runt, is het van groot belang dat je de security awareness van je medewerkers verhoogt. Menselijke fouten en onwetendheid zijn vaak de oorzaak van ernstige cyberincidenten.

Wat is security awareness?

Security Awareness is veel meer dan een buzzword; het is een onmisbaar onderdeel voor elk MKB-bedrijf dat serieus wil omgaan met informatiebeveiliging en hiervoor een IT security-strategie wil volgen. Maar wat is security awareness nu precies? Het is de mate waarin je medewerkers bewust zijn van hun rol in informatiebeveiliging. Het doel is om je team te informeren over de risico’s rondom de data, software en apparaten waarmee ze dagelijks werken.

Nee, de IT-partner regelt niet alles

Meer dan 90% van de destructieve cyberaanvallen is het gevolg van menselijke fouten. Denk aan het ingaan op phishing-mails, het kwijtraken van USB-sticks, of het onbewust delen van vertrouwelijke informatie. Als IT-partner kunnen we niet alles voorkomen en oplossen. Firewalls en virusscanners zijn niet genoeg als je medewerkers niet weten hoe ze veilig moeten handelen. Daarom is het verhogen van de security awareness binnen jouw organisatie van groot belang!

Waarom is security awareness belangrijk?

Zwakke wachtwoorden, slordig omgaan met apparaten en menselijke fouten kunnen leiden tot datalekken, financiële schade en reputatieschade. Security awareness leert je medewerkers hoe zij deze en andere risico’s kunnen vermijden.

Hoe verhoog je het bewustzijn?

Het verbeteren van het bewustzijn van beveiliging begint met training. Een security awareness-training helpt medewerkers om de gevaren te herkennen en de juiste acties te ondernemen. Overweeg bijvoorbeeld een phishing-campagne als nulmeting, gevolgd door bijvoorbeeld afdelingsbijeenkomsten.

Ben jij ook security-aware?

Het creëren van een cultuur van security awareness is een continu proces. Het is niet iets dat je ‘even’ doet en dan kunt vergeten. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van onze klant Bouwbedrijf Hoogeslag. Door regelmatig je medewerkers bij te praten en het onderwerp op de agenda te houden, zorg je voor een veiligere werkomgeving en minimaliseer je de risico’s die jouw bedrijf loopt.

Investeren in mensen is investeren in veiligheid

Elk MKB-bedrijf heeft baat bij een hogere security awareness onder zijn medewerkers. Het gaat niet alleen om het installeren van de juiste technische oplossingen maar vooral om het menselijke aspect. Door in je medewerkers te investeren, investeer je in de veiligheid en continuïteit van je bedrijf. Wees dus security aware!

Onze aanpak: gerichte security awareness-campagnes

JSE ICT-experts bieden uitgebreide security awareness-programma’s. Deze programma’s zijn inclusief interactieve trainingen, phishing-campagnes en zelfs penetratietests om de kwetsbaarheden in je beveiliging te toetsen. We bieden ook wifi-scans en simulaties aan om veilig gedrag te oefenen en de effectiviteit van security awareness te verhogen. JSE’s security awareness-campagne maakt onderdeel uit van een bredere aanpak, waaronder ook security-audits en netwerkbeveiliging. We bieden zelfs op maat gemaakte pakketten aan om de beveiliging binnen jouw bedrijf te verankeren.

Wil je meer weten over hoe wij je hierbij kunnen helpen? Bekijk ons Security-aanbod of contact met ons op.

Training: bekijk mogelijkheden en prijzen