Optimale internetverbinding

Hoe kies ik de optimale internetverbinding voor mijn bedrijf?

29 augustus 2018 - Kennisbank

Een internetverbinding wordt over het algemeen als vanzelfsprekend ervaren, iets waar je niet naar omkijkt. Maar toch zijn er redenen zijn om uw internetverbinding zo nu en dan kritisch onder de loep te nemen. Bij een verhuizing moet u uiteraard opnieuw uw internetverbinding herzien. Maar er zijn ook andere momenten waarop de vraag relevant is. Bij groei van uw bedrijf of verandering van bedrijfssoftware – denk aan een overstap naar de cloud – kan het ook nodig zijn een andere internetverbinding te kiezen. En als uw jaarlijkse contract afloopt, is dat een mooi moment om te checken of er andere aanbieders zijn die iets beters aanbieden, of om te onderhandelen met uw huidige provider. Zijn er nieuwe snelheden beschikbaar, zijn er besparingen mogelijk? Maar hoe kiest u nu de optimale verbinding?

Waar bevindt uw bedrijf zich en wat is daar mogelijk?

Aan de hand van uw postcode en huisnummer kunt u bij iedere aanbieder checken wat de voorhanden mogelijkheden zijn. Handig: via onze systemen kunnen wij u met een druk op de knop vertellen welke internetverbindingen beschikbaar zijn op uw locatie (zie ook hieronder).

Welke snelheid heeft u nodig voor uw zakelijk internet?

Het is lang niet altijd nodig de snelste en duurste verbinding te kiezen. Hoeveel gebruikers heeft uw bedrijf en waar willen zij de verbinding voor gebruiken? Gaat het voornamelijk om het versturen van mails en eenvoudig internetverkeer of gebruikt u veel clouddiensten? Bellen uw medewerkers misschien via VoIP of vergaderen ze vaak online met videoconferentietools? Online toepassingen stellen hogere eisen aan uw internetverbinding.

Wat zijn de alternatieven en mogelijkheden?

  1. De snelste internetverbinding is via glasvezel. Glasvezel biedt een synchrone up- en downloadtijd en kent een nagenoeg onbeperkte capaciteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Op bedrijfsterreinen is glasvezel niet standaard beschikbaar, dus moet het aangelegd worden. Dit is een duur eenmalig traject, dat via hogere abonnementstarieven moet worden terugverdiend.
  2. Coax-kabelinternet (cai) is een veelgebruikte variant voor de internetverbinding. De downloadsnelheid is hoog, de uploadsnelheid beperkt. Een belangrijk voordeel is dat deze verbinding volop aanwezig is en daarmee goedkoper is dan glasvezel.
  3. DSL is de internetverbinding die gebruikmaakt van de koperdraadverbinding van de traditionele vaste telefoonlijn. Het is een techniek die nog steeds wordt doorontwikkeld, waardoor de haalbare snelheden nog steeds stijgen. DSL is momenteel leverbaar in de varianten ADSL en SDSL, en de opvolgers VDSL en BVDSL. De snelheid is wel afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Hoe dichter bij, hoe sneller de verbinding. Ook deze verbindingen zijn al ruimschoots aanwezig in Nederland.
  4. Mobiel internet in de vorm van 4G is in opkomst als alternatief voor een vaste internetverbinding. 4G is een prima alternatief als u op zoek bent naar een oplossing met een minder lange looptijd voor bijvoorbeeld afgelegen gebieden zoals een bouwlocatie. Het nadeel is dat u bij de meeste partijen gebonden bent aan een databundel en die is niet onbeperkt. Het is dus relatief duur in gebruik, maar wel een goed alternatief als u toch wilt kunnen e-mailen en gebruik wilt maken van internet.

Hoe richt u uw router en firewall in?

Afhankelijk van het soort verkeer en de veiligheidseisen moet een router en een firewall worden ingericht en gemonitord. Zo wilt u ongetwijfeld het internetverkeer goed gescheiden houden van uw bedrijfsnetwerk. En wilt u bijvoorbeeld videoconferencing prioriteren boven ander verkeer, dan is daar een router voor nodig die dat aankan.

Hulp nodig bij internet uitzoeken, aanvragen en aanleggen?

Best wat denk- en uitzoekwerk dus, zo’n internetverbinding. Beslissingen nemen, prijzen vergelijken en offertes opvragen. Daar gaat nogal wat tijd en zorg inzitten. Besteedt u die energie liever aan uw corebusiness? Laat u zich dan geheel vrijblijvend door ons adviseren! Wij hebben een totaaloverzicht van mogelijkheden per locatie. Dat scheelt een hoop gezoek en bovendien geven wij een onafhankelijk advies. Wij hebben korte lijnen met vrijwel alle aanbieders en zijn uw aanspreekpunt bij problemen. En u kunt er zeker van zijn dat uw internetsnelheid, stabiliteit, router en firewall altijd proactief gemonitord worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.