Microsoft 365-prijzen 2022

Prijsstijgingen, strengere voorwaarden voor Microsoft 365: zo omzeil je ze nog een jaar

15 februari 2022 - Nieuws

Per 1 maart 2022 voert Microsoft flinke wijzigingen door in de prijzen en voorwaarden van de Microsoft 365-abonnementen. En als we eerlijk zijn, wordt het er voor jou als klant niet gunstiger op. Maar er zijn wel mogelijkheden om de pijn nog even uit te stellen.

Update (22-2-22): bekijk de definitieve prijzen van Microsoft 365 Business per 1 maart 2022

NCE, het nieuwe licentiemodel van Microsoft

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar eindelijk is er dan meer duidelijkheid over de prijzen en voorwaarden voor de Microsoft 365-abonnementen. Vanaf 1 maart 2022 past Microsoft een nieuw, zogenaamd NCE-licentiemodel toe. In de praktijk komen de veranderingen neer op een verhoging van de prijzen (gemiddeld 17%, niet alle prijzen zijn al bekend) en een wijziging in de opzegtermijnen.

Niet meer tussentijds afschalen

Vanaf volgende maand biedt Microsoft nieuwe maand-, jaar- en (later ook) 3-jaar-licenties aan. Waar je voorheen actieve Microsoft-licenties gedurende de looptijd in aantallen kon afschalen, blijf je bij NCE-licenties tijdens die periode gebonden aan dit aantal licenties.

Vanaf 1 maart 2022 is het aantal afgenomen licenties dus de minimale afname voor dat jaar. Binnen dat jaar kan je wel opschalen in licenties, maar niet afschalen. Wil je die flexibiliteit behouden, dan is de enige optie om maandlicenties te gaan aanschaffen. Je neemt de licentie dan per maand af en hebt dus een opzegtermijn van 1 maand. Het nadeel van maandlicenties is dat deze wel 20% duurder gaan worden dan de jaarlicenties. Flexibiliteit gaat dus geld kosten.

Hoe snel krijg je hiermee te maken?

Als je nu werkt met Microsoft-licenties, hebben deze nieuwe voorwaarden gevolgen voor de kosten en voorwaarden die voor jouw organisatie gelden. Wanneer dit ingaat, hangt sterk af van de einddatum van je huidige licenties.

  • Lopen je huidige licenties af in februari 2022? Dan kan je je huidige licenties gewoon nog met een jaar verlengen. Je behoudt dan de huidige prijzen en de mogelijkheid voor tussentijds op- en afschalen. Het opschalen kan tot 1 juli 2022 onder de huidige voorwaarden. Vanaf 1 juli 2022 kan je alleen nog opschalen door nieuwe NCE-licenties aan te schaffen.
  • Lopen je huidige licenties af na 28 februari 2022? Dan gelden tot het einde van de looptijd gewoon de huidige prijzen en voorwaarden. Daarna kan je je licenties omzetten naar NCE-licenties met bijbehorende hogere prijzen en strengere voorwaarden.

Veel gestelde vragen over de nieuwe prijzen en voorwaarden

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de nieuwe prijzen en voorwaarden, met daarbij onze antwoorden.

Hoe kan ik zo lang mogelijk gebruikmaken van de huidige prijzen?

Als je licenties na februari 2022 aflopen, kan je de prijsverhoging een jaar lang voorkomen. Dit doe je door je licenties vóór 1 maart 2022 om te zetten naar NCE-licenties. Immers, tot 1 maart gelden nog de huidige prijzen en deze gelden voor de hele looptijd van de licentie. Let op: dan ben je wel een jaar lang gebonden aan alle nieuwe licenties.

Hoe kan ik zo lang mogelijk flexibel blijven qua op- en afschalen?

Als je licenties aflopen tussen 1 maart en 1 juli 2022, kan je langer flexibel op- en afschalen tegen dezelfde voorwaarden. Nog tot 1 juli 2022 kan je aflopende licenties een jaar verlengen. Na verlenging heb je dan nog tot 1 juli 2022 de mogelijkheid om zowel op als af te schalen. Vanaf 1 juli kan je alleen nog opschalen door nieuwe NCE-licenties aan te schaffen. Let op: je betaalt na verlenging wel de nieuwe prijzen.

Hoe kan ik het beste flexibiliteit en prijsvoordeel combineren?

Als je vóór 1 maart 2022 een combinatie van nieuwe jaar- en maandlicenties aanschaft volgens het NCE-model, betaal je voor de jaarlicenties nog een jaar lang nog de huidige prijzen. De maandelijkse NCE-licenties kan je dan indien gewenst altijd op- of afschalen.

Handel zo snel mogelijk maar uiterlijk 28 februari 2022

Wil jij ook langer profiteren van de huidige prijzen en/of flexibiliteit? Bepaal dan zo snel mogelijk je keuze. Wil je dat wij dit voor je regelen, geef dan uiterlijk dinsdag 22 februari je keuze door. Dan kunnen we licenties op tijd omzetten en de huidige prijzen voor een jaar vastzetten. Na 22 februari kan dit ook, maar dan kunnen we niet garanderen dat we de licenties nog vóór 1 maart kunnen omzetten.

Onderneem je geen actie? Dan blijven de huidige prijzen gelden tot de afloopdatum van je licenties. Daarna kan je de licenties omzetten naar een van de NCE-licenties. Als je klant bent van JSE, nemen we voor de einddatum van de licenties contact met je op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden en prijzen die op dat moment gelden.

Meer informatie

Hopelijk heeft dit artikel jou duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van de aanpassingen door Microsoft en welke keuzes je hebt om de huidige prijzen en/of flexibiliteit langer vast te houden. Voor vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen via tel. 0524 – 56 11 88 of per e-mail: info@jse.nl.