Operationeel na calamiteit

Hoe snel is uw bedrijf weer operationeel na een calamiteit?

12 september 2018 - Kennisbank

Heeft u er weleens over nagedacht hoe snel uw bedrijf weer up & running kan zijn na een calamiteit? Een zware aardbeving of een orkaan zal ons hier in Nederland niet zo snel treffen, maar waterschade of een brand is natuurlijk niet ondenkbaar. En wat te denken van een ransomware-aanval of andere cybercriminaliteit? Allemaal risico’s waardoor uw netwerk plat kan gaan en uw data niet meer beschikbaar is. Ook met het oog op de AVG en mogelijke andere wetgeving is het belangrijk om maatregelen te nemen op gebied van disaster recovery.

Weer terug naar de wereld van een kwartier geleden

Natuurlijk kunt u een back-up van de vorige dag herstellen na een calamiteit. Dat kost aardig wat tijd en het werk dat na het maken van de back-up is verzet, is verloren gegaan. Disaster-recovery-tools bieden een betere oplossing. Deze tools zijn erop gericht om uw bedrijf zo snel mogelijk weer operationeel te hebben. Dit gaat veel verder dan het terugzetten van een back-up van een dag tevoren. Met moderne disaster-recovery-tools kunt u – afhankelijk uiteraard van de instellingen – weer terug naar de situatie van zo kort als een kwartier geleden.

In geval van nood gewoon verder werken

Een disaster-recovery-oplossing maakt een bootable image (een opstartbare kopie) van een hele server. Deze wordt ergens op uw netwerk gezet en om de door u gewenste intervalperiode, van een kwartier, een half uur of anders, geactualiseerd. Deze image kan ook worden gekopieerd naar de cloud als bootable image. In geval van nood start u de kopie op. Zo kunnen uw medewerkers verder werken, tot de situatie op kantoor is hersteld. Zelfs vanuit de cloud, als uw internetverbinding dit toestaat!

Alternatieve oplossing: een aparte server of NAS

Een alternatief is dat u een aparte server of NAS inricht die specifiek bedoeld is om de bootable image op te slaan. Zo kunt u in geval van nood vanaf die plek verder werken. Op het moment dat uw server weer klaar is voor gebruik, zet u de laatste versie van de image die inmiddels in gebruik is, weer terug. Dat kunt u natuurlijk doen op een moment dat het meest geschikt is.

Datto, een mooie disaster-recovery-tool

Maar waar vind u de juiste oplossing? Een tool waar wij erg enthousiast over zijn is die van Datto. Datto is een leverancier van complete dataprotectie-, recovery- en business-continuïteitsoplossingen. Hun oplossing werkt met een techniek die zorgt dat in de images geen virussen of andersoortige problemen mee worden genomen. Bij Datto hebben ze ook goed nagedacht over AVG-compliance en andere wetgeving.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe u een disaster-recovery-oplossing binnen uw bedrijf kunt inzetten? Wij hebben uitgebreide ervaring op dit gebied en denken graag mee over de beste oplossing voor uw bedrijf. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.