Microsoft Azure

Microsoft Azure interessant voor mkb? Check deze 3 populaire toepassingen

28 november 2018 - Kennisbank

Microsoft Azure. Iedereen heeft het erover, maar wat is het precies? Wat heb je eraan en moet je er als mkb’er iets mee? In deze blog vertellen wij wat Azure is en belichten we drie populaire toepassingen voor het mkb.

Azure, wat is het?

Microsoft Azure is een set cloudservices die constant blijft groeien en uw bedrijf kan ondersteunen bij het bieden van allerlei internetdiensten. Veel clouddiensten maken al gebruik van Azure, zoals SharePoint, Dynamic CRM en Office 365. Dus misschien maakt ook u al gebruik van Microsoft Azure zonder het te weten. Maar er is meer. Azure biedt een grote set van clouddiensten, voor bijvoorbeeld beheer en opslag van data, voor berekeningen, back-ups en virtuele netwerken. Waar uw data staat? Daar bent u helemaal vrij in. Er zijn Microsoft Azure datacenters over de hele wereld, verdeeld over 54 regio’s.

Drie populaire toepassingen

Ook voor kleinere bedrijven heeft Azure veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een van deze drie populaire toepassingen.

1. Disaster recovery

Waterschade, brand of cybercriminaliteit. Het kan ons allemaal overkomen. Maar hoe snel bent u dan weer ‘up & running’? Dankzij Microsoft Azure kunt u uw on-premise server backuppen naar de cloud. In geval van nood kunt u dan de server opstarten in Azure.

2. Azure File Sync

Met deze functie beschikt u over een beveiligde en centrale locatie in de cloud voor bestandssharebeheer. Bestanden die minder vaak worden gebruikt, worden hierbij opgeslagen in de cloud. Dat scheelt veel opslag op de fileserver. Omdat alles gebeurt op de achtergrond, merken uw gebruikers er niets van. De bestanden zijn gewoon zichtbaar op uw server en daarvandaan te benaderen, maar ze belasten uw fileserver niet. U kunt het zien als een uitbreiding van uw on-premise fileserver.

3. Cloud-server

Met IaaS voor Azure (Infrastructure as a Service) kunt u programma’s draaien in de cloud met effectieve en flexibele Windows-Server-functionaliteit voor gegevensverwerking, opslag en netwerken.

Het Internet of Things (IoT)

Dit zijn maar drie toepassingen uit een lange lijst van mogelijkheden. Zo kunnen met Azure IoT Hub miljarden apparaten via internet veilig verbonden, gecontroleerd en beheerd worden. Hiermee komen ook zaken als kunstmatige intelligentie en machine learning dichterbij. Ook uw bedrijf produceert data, en waarschijnlijk heel veel data. Denk bijvoorbeeld aan ERP-systemen of vergelijkbare software. Met slimme IoT-toepassingen kunt u die data analyseren om er zo waardevolle informatie van te maken.

Azure in de praktijk

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Microsoft heeft daar per bedrijfstak een aantal mooie voorbeelden van. Als JSE hebben wij bij een klant een cloud-server ingericht die in verbinding staat met zo’n 25 gebouwen. Die gebouwen zijn toegankelijk middels zogenaamde salto-tags, beveiligingsdruppels die zijn gekoppeld met toegangscontrolesoftware. Dankzij de Azure cloud-server in combinatie met een VPN-verbinding naar alle gebouwen kunnen zij op afstand de salto-tags programmeren.

Meer weten?

Ook wij hebben Microsoft Azure met al zijn mogelijkheden omarmd. Voor onze collega Jan Waanders was het zelfs reden genoeg om een week lang een implementatietraining voor Microsoft Azure Infrastructure Solutions te volgen. Wilt u eens verder praten over wat Azure voor uw organisatie kan betekenen? Wij adviseren u graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.