Office 365 back-up: noodzaak of onzin

Office 365 back-up: noodzaak of onzin?

13 februari 2019 - Kennisbank

Microsoft Office 365 biedt een aantal krachtige clouddiensten, maar een complete back-up van uw Office 365-data zit daar niet bij. In deze blog bespreken we de risico’s die u hiermee loopt. Ook belichten we onze oplossing voor back-up, waarmee u het risico op het verliezen van data in Office 365 elimineert. Dus inclusief uw gegevens in Microsoft Exchange Online, SharePoint Online en OneDrive.

tandaardvoorzieningen in Office 365

Met Office 365 kunt u altijd, overal, op elk apparaat aan de slag met Office-applicaties, mail, agenda en documenten. Prettig, efficiënt en al uw gegevens staan veilig in de cloud. Microsoft kopieert uw data naar meerdere datacenters verspreid over meerdere landen. Mocht er een datacenter afbranden of waterschade oplopen, dan is er geen reden tot paniek. Zonder dat u daar iets van merkt, wordt er overgeschakeld naar een ander datacenter.

Geen volledige back-up

Het overkomt iedereen weleens: je gooit onbewust een bestand of een mail weg en komt er pas veel later achter dat het weg is. Of iemand die de organisatie verlaat, leegt zijn of haar hele mailbox. Dat kan uit kwade wil zijn, maar ook vriendelijke opruimlust. Maar Microsoft zorgt toch dat er automatisch altijd een back-up van uw mail en bestanden voorhanden is? Het antwoord hierop is ‘nee’. Met de back-up van Microsoft bent u niet beveiligd tegen het per ongeluk verwijderen van de eigen bestanden of mails.

Wanneer bent u bestanden echt kwijt?

Verwijderde mails worden standaard 30 dagen bewaard. Diezelfde termijn geldt voor bestanden in OneDrive. Voor bestanden, structuren en sites in SharePoint is die termijn 90 dagen. Na deze termijnen is de data echt weg. Microsoft kan een back-up terugzetten. Via een speciale procedure wordt de back-up van de hele organisatie teruggezet naar een situatie van vòòr het moment dat de gemiste bestanden of mails verwijderd werden. Maar u wilt slechts enkele individuele bestanden, mails of mappen terugzetten? Dat is niet mogelijk met de back-up van Microsoft.

Onze oplossing: Datto SaaS back-up

Bij JSE hebben we goede ervaringen met Datto. Datto SaaS Protection is een cloudoplossing die back-ups maakt van Office 365-data, die in de cloud zijn opgeslagen. Heeft u onbedoeld of ongewild mails of bestanden verwijderd, dan zoekt u deze simpelweg opzoeken in de portal van Datto. Overigens biedt Datto ook mooie oplossingen voor disaster recovery, zoals we eerder bespraken.

Dus: noodzaak of onzin?

Er zijn ongetwijfeld bedrijven die genoegen nemen met de 30 respectievelijk 90 dagen dat bestanden in Outlook, OneDrive en SharePoint hersteld kunnen worden. Ook kunt u overwegen eens in de zoveel tijd zelf een back-up te maken op een harde schijf. Maar de meeste bedrijven zullen toch graag een goede oplossing willen om zo hun bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe u Datto SaaS Protection binnen uw bedrijf kunt inzetten? Wij hebben uitgebreide ervaring op dit gebied, zoals bij Oostkracht 10. Wij denken graag mee over de beste oplossing voor uw bedrijf. Er is al een oplossing vanaf 3 euro per maand. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.

Adresgegevens
Social Media