Office 365 back-up: noodzaak of onzin

Office 365 back-up: noodzaak of onzin?

12 februari 2020 - Kennisbank

Office 365 biedt een aantal krachtige clouddiensten, maar een complete back-up van jouw Office 365-data zit daar niet bij. In deze blog bespreken we de risico’s die je hiermee loopt. Ook belichten we onze oplossing voor back-up, waarmee je het risico op het verliezen van data in Office 365 elimineert. Dus inclusief je gegevens in Microsoft Exchange Online, SharePoint Online en OneDrive.

Standaardvoorzieningen in Office 365

Met Office 365 kan je altijd, overal, op elk apparaat aan de slag met Office-applicaties, mail, agenda en documenten. Prettig, efficiënt en al je gegevens staan veilig in de cloud. Microsoft kopieert je data naar meerdere datacenters verspreid over meerdere landen. Mocht er een datacenter afbranden of waterschade oplopen, dan is er geen reden tot paniek. Zonder dat je daar iets van merkt, wordt er overgeschakeld naar een ander datacenter.

Geen volledige back-up

Het overkomt iedereen weleens: je gooit onbewust een bestand of een mail weg en komt er pas veel later achter dat het weg is. Of iemand die de organisatie verlaat, leegt zijn of haar hele mailbox. Dat kan uit kwade wil zijn, maar ook vriendelijke opruimlust. Maar Microsoft zorgt toch dat er automatisch altijd een back-up van je mail en bestanden voorhanden is? Het antwoord hierop is: ‘nee’. Met de back-up van Microsoft ben je niet beveiligd tegen het per ongeluk verwijderen van de eigen bestanden of mails.

Wanneer ben je bestanden echt kwijt?

Verwijderde mails worden standaard 30 dagen bewaard. Diezelfde termijn geldt voor bestanden in OneDrive. Voor bestanden, structuren en sites in SharePoint is die termijn 90 dagen. Na deze termijnen is de data echt weg. Microsoft kan een back-up terugzetten. Via een speciale procedure wordt de back-up van de hele organisatie teruggezet naar een situatie van vòòr het moment dat de gemiste bestanden of mails verwijderd werden. Maar wil je slechts enkele individuele bestanden, mails of mappen terugzetten? Dat is niet mogelijk met de back-up van Microsoft.

Onze oplossing: Datto SaaS back-up

Wij hebben goede ervaringen met Datto. Datto SaaS Protection is een cloudoplossing die back-ups maakt van Office 365-data, die in de cloud zijn opgeslagen. Heb je onbedoeld of ongewild mails of bestanden verwijderd, dan kan je deze simpelweg opzoeken in de portal van Datto. Overigens biedt Datto ook mooie oplossingen voor disaster recovery, zoals we eerder bespraken.

Dus: noodzaak of onzin?

Er zijn ongetwijfeld bedrijven die genoegen nemen met de 30 respectievelijk 90 dagen dat bestanden in Outlook, OneDrive en SharePoint hersteld kunnen worden. Maar de meeste bedrijven zullen toch graag een goede oplossing willen om zo hun bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe je Datto SaaS Protection binnen jouw bedrijf kunt inzetten? Wij hebben uitgebreide ervaring op dit gebied, zoals bij Oostkracht 10. Wij denken graag mee over de beste oplossing voor jouw bedrijf. Er is al een oplossing vanaf 3 euro per maand. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.