Overstappen naar de cloud met JSE

Overstappen naar de cloud. Wat betekent dat voor uw IT-beheer?

16 januari 2019 - Kennisbank

Steeds meer bedrijven stappen over naar de cloud. Dat heeft nogal wat gevolgen voor het IT-beheer binnen uw organisatie. Het beheer zal minder over hardware gaan en meer over de juiste instellingen, innovatie en het oplossen van incidenten. Deze blog biedt een overzicht.

Minder beheer van hardware

Wanneer u overstapt naar de cloud zal het beheer van hardware zoals servers wegvallen. Zo zal de on-premise Microsoft Exchange-server die al jaren de standaard is voor e-mail plaatsmaken voor een cloud-oplossing als Micosoft Office 365. Die server hoeft dus niet meer onderhouden te worden. IT-beheer in de cloud gaat niet langer om de schijven, geheugen, het technisch beheer en de beveiliging van applicaties. Dat ligt dan grotendeels bij de leveranciers van de cloud-diensten. IT-beheer gaat nu veel meer over de juiste instellingen die passen bij uw bedrijf en om het leggen van koppelingen naar andere omgevingen en softwarepakketten. De complexiteit zit in de hoeveelheid instellingen, de koppelingen met Active Directory en andere systemen en het beheer en onderhoud.

Meer focus op innovatie

De focus gaat dus weg van de hardware, en komt meer te liggen op de techniek, op innovatie. Zo biedt Microsoft Teams bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor samenwerking online, binnen en tussen bedrijven. Ook het verplaatsen van de infrastructuur naar bijvoorbeeld Microsoft Azure in de cloud vraagt om technische vaardigheden en kennis van de laatste stand van zaken.

Houd support achter de hand

Wat op zich niet verandert als het gaat om IT-beheer, is het oplossen van incidenten. Wanneer een koppeling niet meer werkt of agenda’s worden bijvoorbeeld niet meer gesynchroniseerd, is het natuurlijk wel prettig als u uw beheerder kunt bellen zodat de problemen zo spoedig mogelijk worden opgelost.

Besparen op IT-beheer?

Betekent dit dat u kunt besparen op uw IT-beheer? Waarschijnlijk wel, zeker als het gaat om de kosten van eigen hardware en het beheer van die hardware. Maar kostenbesparingen zijn steeds minder vaak de hoofdreden om over te stappen naar de cloud. Het voordeel van de flexibiliteit die werken in de cloud werkt staat steeds vaker voorop. Zo kan de IT-infrastructuur snel worden aangepast aan fluctuerende behoefte vanuit de bedrijfsvoering en nieuwe marktontwikkelingen. Heeft u andere applicaties nodig of zijn er nieuwe applicaties voor de cloud ontwikkeld? Dan kun je deze razendsnel aan- of juist weer uitzetten.

Blijf nuchter en kritisch

Laat de lage instapkosten niet leidend zijn. De keuze om wel of niet over te stappen naar de cloud moet nuchter en kritisch bekeken worden. Is de cloud werkelijk interessant voor uw bedrijf en waarom? Bij deze beslissing is een belangrijke rol weggelegd voor uw IT-beheerder. Wilt u toch graag dat iemand met u meedenkt? Als JSE hebben we ons gespecialiseerd in het snel en juist inrichten van cloudsystemen zoals Office 365. Daar kunnen klanten als Bouwbedrijf Beverwijk, dit softwarebedrijf uit Heerenveen en PreMeo Thuisvaccinatie over meepraten. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 0524 – 561188 of support@jse.nl.